Geschiedenis Brouwerij La Fontaine

Ontstaan van de brouwerij
Aan de westzijde van de Zwalmse rivier bevindt zich het gebouwencomplex van de vroegere brouwerij van de familie Van Wittenberghe. De brouwerij was gelocaliseerd op het Meulenveld in de Machelgemstraat te Rooborst. De hoofdweg van Oudenaarde naar Zottegem liep langs de brouwerij en de molens waarbij de weg vervolgens leiden naar Strijpen. De Machelgemstraat was dus het verlengde van “den Pontwegh” die dateerde uit 1700. Begin 1800 veranderde den Pontwegh in “Chemin de Lessines”.

Aangenomen wordt dat de woning omstreeks 1794 gebouwd werd door Jean Baptiste van Wittenberghe, om er enkele jaren later een brouwerij op te richten. In de overlijdens akte van 1 Juni 1808 staat er als beroep adjunct-meier/Burgemeester. Het is pas in de kadasterkaart van Dhr Popp (circa 1840) dat er een melding gemaakt wordt van een brouwer te Rooborst namelijk Petrus van Wittenberghe, de zoon van Jean Baptiste, die tevens 45 jaar lang burgemeester was van Rooborst.

Aangezien de schouw er al stond omstreeks 1835, bestaat is er een sterk vermoeden dat de oprichtingsdatum tussen 1820-1830 moet geweest zijn, Petrus had dan  de leeftijd tussen de  21 en 31 jaar. Volgens de huwelijksakte van Petrus in 1834 bleek dat hij toen al burgemeester en brouwer was.

Na de dood van Petrus in 1875 volgde zijn zoon Felix hem op.

Felix van Wittenberghe: 1847-1909

 In 1897 verhuisde de brouwerij. Oorspronkelijk bevond de brouwerij zich in een grote schuur achter het gebouwencomplex van de familie Van Wittenberghe. De verhuis bedroeg slechts enkele meters en de brouwketels werden verhuisd in een gebouw aan de straatkant om zo het laden en lossen van het bier en het aangeleverde mout te vergemakkelijken. Zo werd in 1905 toch nog 67950 kg mout gebruikt om de vraag naar het bier van brouwerij La Fontaine te kunnen voldoen en te produceren. Het was ook Felix die ook het kunstig brandglas liet plaatsen in de ramen boven de voordeur, waarin de volgende tekst is te zien: F.Van Wittenberghe-Roborst-La Fontaine.

Het brandglas van brouwerij La Fontaine boven de voordeur

Op de locatie bevond zich niet enkel een brouwerij maar ook een boerderij, een mouterij en zelfs een smidse. Onder het bewind van Felix Van Wittenberghe werkten er 3 knechten in brouwerij La Fontaine: een hersteller van biertonnen, Cornil en Oscar de Witte die functioneerden als brouwer-proevers.

Felix Van Wittenberghe met personeel van brouwerij La Fontaine

 

 

 

Share