Periode rond de eerste wereldoorlog

Periode rond de eerste wereldoorlog
In 1911 namen de kinderen van Felix Van Wittenberghe de brouwerij en aanhorigheden over en dit tot 1914. De brouwerij noemde toen: “Van Wittenberghe Freres”. De zaken draaiden goed tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 1914 nam de zoon Robert Van Wittenberghe de brouwerij over, maar toen liet de Duitse bezetters de koperen ketels weghalen en viel het brouwproces stil, wat toen zeer nadelige gevolgen had voor het verdere verloop van de brouwerij. Na de Oorlog
startte men de brouwerij terug op maar de zaak zou niet meer zo floreren als in de tijd voor de eerste Wereldoorlog. Dit samen met de toen beginnende economische crisis resulteerde in het laatste brouwsel in 1927. In 1930 sloot de brouwerij  haar deuren. Twee jaar later overlijd onverwacht de laatste brouwer binnen de familie Van Wittenberghe en valt het doek voor de brouwerij en is een nieuwe doorstart van de brouwerij definitief van de baan.

Kinderen van Felix Van Wittenberghe van links naar rechts: Anna, Bertha, Alice en Gaston en zittend Robert en Martha

Eindelijk weer een  brouwer in de familie
Aangezien dat bierbrouwen een hele grote passie van mij is en ik brouwtechnologie heb gestudeerd aan de VLB in  Berlijn moest er ooit eens van komen om mijn droom te kunnen verwezenlijken namelijk een brouwerij beginnen. Het moment was nu aangebroken om de goed overwogen plannen nu eens uiteindelijk uit te voeren. Via mijn vader kwam ik te weten dat mijn vaders overgrootmoeder Anna van Wittenberghe afkomstig is uit een brouwers familie. Door het feit dat mijn interesse enorm groot was in de brouwers geschiedenis van de familie Van Witteberghe heb ik proberen uitzoeken via de familie of dat er nog informatie bekend was rond de brouwerij, maar helaas liep dat spoor snel dood. Het enige wat ik te weten kwam is dat de brouwerij gelegen was in Rooborst in de Vlaamse Ardennen. Bij toeval kwam ik bij een biergroothandel een oud accijns boekje tegen dat  dateerde van af 1892 tegen waarin zwart op wit stond dat inderdaad in die tijd de brouwerij in eigendom was van Felix Van Wittenberghe en dat de brouwerij La Fontaine noemde.  Aangezien ik nog op zoek was naar een naam voor mijn brouwerij vond ik het leuk om de naam La Fontaine te behouden. Dus na twee generaties is er eindelijk weer een brouwer in de familie en vind ik het een hele eer om de Brouwerij La Fontaine weer gestalte te kunnen geven. Ook de informatie verkregen via de heemkundige kring  in Zwalm bevestigen het bestaan en de geschiedenis van Brouwerij La Fontaine te Rooborst. We gaan in ieder geval proberen om karaktervolle bieren te brouwen met een eigen persoonlijkheid. We hopen hiermee de bierliefhebber te bereiken die houden van een kwalitatief goed en uniek streekbiertje. Kortom bier voor bierliefhebbers die eens wat anders willen.

Share